7 טכניקות לפיזור הכסף שלכם
עבור משקיעים רבים, אחד השיקולים העיקריים בניהול תיק ההשקעות הוא כיצד לנהל סיכונים. פיזור היא טכניקה לבניית תיק המשלבת השקעות שונות, כשלכל אחת יש סל סיכונים שונה ותשואות מטרה שונות. הרעיון הוא להשקיע בהשקעות מגוונות, בעלות קורלציה שלילית, כדי שאם יקרה מצב ואחת מהן תפגע - עדיין תוכלו להשען על שאר ההשקעות.
פיזור היא טכניקה בלתי נפרדת מניהול סיכונים בתיק ההשקעות, כשהמטרה היא לשמר ואפילו להגדיל את שווי התיק שלכם.
בפרקטיקה, אנשים רבים לא יודעים מה היא הדרך הנכונה לפזר. הם לומדים על אפיק השקעה אחד ומשקיעים את כל הונם באפיק הזה. הרבה אנשים מאוהבים באפיק ההשקעה המועדף עליהם, בין אם זה שוק ההון או נדל”ן בחו”ל – בלי להבין שהם אוכלים ארוחה על שולחן שעומד על רגל אחת.
שוחחתי עם איש הייטק שניהל תיק השקעות בשווי של כ-3 מיליון ש”ח. הוא האמין שהוא מפזר בגלל שהוא משקיע באפל, גוגל, נטפליקס, ספוטיפיי, באינטל ובפייסבוק. הוא לגמרי לא ראה שלמרות שהוא משקיע בחברות שונות- הוא עדיין חשוף רק לתחום הטכנולוגי. ברגע שהתחום כולו ינזק (מה שבהחלט אפשרי ומתרחש) תיק ההשקעות כולו יפגע בצורה ישירה.
תיק שמפוזר בצורה חכמה יחשוף אתכם למניות שונות, תעשיות שונות, ארצות שונות, ניירות ערך שונים, אפיקי השקעה שונים, מטבעות זרים שונים ואפילו עוד- ככל שהתיק מגוון יותר ככה הסיכון מנוהל בצורה טובה יותר במקרה והשקעה אחת תתברר כלא איכותית.
היתרונות שבפיזור בתיק ההשקעות שלך
פיזור יעזור להגן עליכם מאירועים שיכולים להשפיע על השקעות ספציפיות. כדוגמה נוספת- בואו נסתכל על סיכונים שיכולים להשפיע על תעשייה שלמה. אם המחיר של הנפט יפול זה בהחלט אפשרי שמניות של תאגידים רבים שעובדים בתחום הגז והדלק יפלו בהתאם. אם לא השקעת רק בתעשיית האנרגיה אלא בתעשיות שונות, הנפילה בשווי תשפיע פחות על סך כל תיק ההשקעות שלך.
פיזור לא מבטיח תשואה או מגן מהפסדים לחלוטין אבל יכול לעזור להימנע מחלקם. סיכון זה אלמנט שתמיד קיים בתיק השקעות, המטרה היא למזער אותו בצורה הנכונה. סיכונים בכלכלה כולה, כמו אינפלציה, ריבית בנק ישראל או אירועים גאו-פוליטיים, תמיד קיימים ויכולים ליצור אי-יציבות בשווקים ולהשפיע על המשק כולו.
1. קורלציה
חשוב לשקול ולהחליט מה היא הקורלציה האידיאלית בין ההשקעות בתיק שלכם.
אפילו אם יש לכם הרבה השקעות מסוגים שונים, אם המגמות עלייה והירידה שלהן זהות, הפורטפוליו שלכם לא מפוזר בצורה הנכונה.
לדוגמה- לאגרות חוב עם תשואה גבוהה יש, לעיתים קרובות, קורלציה חיובית עם מניות. מה שאומר, שאם התיק שלכם מורכב רק ממניות ומאג”ח הוא אינו מפוזר כהלכה.
2. פיזור בין נכסים שונים
עולם ההשקעות מציע למשקיעים המון סוגי השקעות שונים. לכל משקיע תהיה ההעדפה שלו, הנכס המסוים שבו ירגיש יותר נוח ושיעניין אותו יותר, וזה בסדר גמור. בהחלט מותר להתמקד באפיק השקעה עיקרי, כל עוד נעשה פיזור חכם באפיקי השקעות אחרים.
אפיקי ההשקעות העיקריים והמסורתיים שמהם אפשר לבחור הם:
- מניות
- אגרות חוב
- מט”ח
- נדל”ן (בצורה ישירה או דרך קרן)
- השקעות אלטרנטיביות (קרנות הון, חוב)
לכל אפיק השקעה יש את סל הסיכונים והתשואות שלו, כך שלכלול השקעות מגוונות בתיק שלכם יאפשר לכם ליצור תיק מגודר היטב.
3. פיזור בתוך הנכס עצמו
כמו שניתן לפזר בין נכסים שונים כך גם ניתן לפזר בתוך הנכס עצמו. להלן כמה דוגמאות לפיזור בתוך הנכסים:
- אג”ח. תחפשו אגרות חוב עם תקופות פדיון שונות. אפשר לגוון באמצעות אג”ח עם טווחים ארוכים או קצרים ממנפיקים שונים (ממשלות או תאגידים).
- תעשייה. אם אתם משקיעים במניות טכנולוגיה, לדוגמה, תשקלו להוסיף גם מניות ביוטק, אנרגיה, תשתיות, קמעונאות ותעשיות אחרות לפורטפוליו שלכם.
- קרנות אלטרנטיביות. קיימות קרנות אלטרנטיביות איכותיות מאוד שמתעסקות במגוון רחב של תחומים (פרויקטים של נדל”ן, תשתיות, הון, חוב, אשראי) שיכולות לייעל ולשפר כל תיק השקעות.
4. פיזור גאוגרפי
סוגי נכסים שונים זו לא הדרך היחידה לפזר את ההשקעות. בהחלט כדאי לשקול חשיפה גלובלית ע”י השקעה בארצות שונות.
לדוגמה, אם אתם מחזיקים מניות אך ורק בבורסה האמריקאית, פורטפוליו ההשקעות שלכם כולו חשוף לסיכונים במשק האמריקאי. מניות ואג”ח מארצות שונות יעזור לכם לפזר אבל עדיין חשופים לסיכונים מאותה הארץ- מיסוי זר, סיכוני מטבע, וסיכונים הקשורים להתפתחויות פוליטיות וכלכליות.
5. תלמדו על השקעות אלטרנטיביות
אפיק השקעה איכותי שבעבר היה קיים אך רק למשקיעים “מתוחכמים” וכשירים והיום גם המשקיע הממוצע יוכל לקבל אליו גישה. מדובר בקרנות שאינן נסחרות בשוק ההון ולכן אינן מושפעות מההיצע והביקוש שכה מאפיין את הבורסה.
קיים מגוון רחב של קרנות שונות לסוגי שונים של משקיעים בעלי מטרות שונות, עם תיקים שונים.
קיימות קרנות כגון:
- קרנות REIT- קרנות נדל”ן שרוכשות, משביחות, מתפעלות ומוכרות נכסים כמו בנייני משרדים, מתחמי קניות או בנייני מגורים. השקעה בקרנות נדל”ן נותנת לכם את האפשרות להנות מהרווחים מהעסקים האלו בצורה דיבידנדים. בנוסף, לקרנות האלו אין קורלציה חיובית חזקה עם מניות ואג”ח.
- קרנות אשראי- מספקות הלוואת לעסקים ולפרטיים. נותן למשקיע פלטפורמה להלוות את כספם ולהנות מהריבית. (בנוסף, תהנו ממס נמוך על ההכנסות מה”ריבית” של 15%)
- קרנות ליסינג- קרנות שמלוות ציוד עסקי לחברות בהסכם ליסינג ונותנות למשקיעות אחוז מהרווחים.
קיימים עוד הרבה סוגים של קרנות שמתעסקות במגוון רחב של עסקים. מה שמייחד אותם הוא שמדובר בנייר ערך שמאחורי יש מודל עסקי.
6. איזון מחדש של התיק באופן קבוע
אפילו את הפורטפוליו הכי מפוזר צריך לאזן מחדש כל תקופה. ככל שהזמן עובר, השקעות מסוימות יעלו בשווי שלהן בזמן שהשקעות אחרות יאבדו מהשווי שלהן. איזון מחדש מאפשר לכם לנהל את הסיכון וההחזרים שלכם כפי שנוח לכם. כשהמצב במשק תנודתי במיוחד, אתם תרצו לוודא שאחוז החשיפה שלכם לכל אפיק נשאר כפי שהוא.
לדוגמה, נניח שהחלטתם שאתם רוצים להשקיע אך ורק 40% מהכספים שלכם בשוק ההון וכעבור תקופה ההשקעות התבררו כמוצלחות במיוחד. זה הוביל לעלייה בשווי המניות שלכם מה שגרם לחשיפה שלכם לשוק ההון, מתוך סך כל התיק, לעלות ל50%. בהחלט כדאי לשקול להוריד את אחוז החשיפה לאחוז המקורי שהחלטתם עליו.
7. תשקלו כמה סיכון נוח לכם לקחת
הסובלנות שלכם לסיכון יכולה להשפיעה על הגישה שלכם לפיזור. ככלל, ככל שטווח הזמן שלכם הוא ארוך יותר, ככה אפשר לעמוד בפני הפסדים קצרי טווח כדי להנות מהפוטנציאל שברווחים בטווח הארון.
- משקיעים אגרסיביים- בדרך כלל טווח הזמן שלהם הוא 30 שנה ומעלה. עם הגמישות הזו, יש להם יותר סובלנות לסיכונים ואף יכולים להקצות 90% מהכספים שלהם למניות ורק 10% לאג”ח.
- משקיעים מאוזנים- שיש להם בערך 20 שנה לפני שהם יצטרכו את הכספים שלהם. בדרך כלל יש להם אחוז חשיפה נמוך יותר למניות מלמשקיע אגרסיבי. לדוגמה, 70% במניות ו30% באג”ח.
- משקיעים סולידים- שיש להם פחות סובלנות לסיכונים ושהם צריכים את הכסף שלהם לתקופה של עד 10 שנים- איזון נכון של 50% במניות ו50% יכול להיות הנכון.
*המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור מניות, קרנות נאמנות וניירות ערך אחרים; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
הכתבות הנצפות ביותר
מתעניינים להשקיע בנדל"ן בחו"ל? השאירו פרטים וקבלו הצעות