כיצד השפיע הברקזיט על שוק הנדל"ן באנגליה
המהלך הבריטי לא הגיע פתאום, מאז ומתמיד הבדילו הבריטים עצמם מהאיחוד האירופי. בסוף שנות ה-50 הקימה הממלכה המאוחדת יחד עם נורבגיה, שוודיה, דנמרק, פורטוגל, אוסטריה ושוויץ את איגוד הסחר החופשי האירופי, כתחליף עבור אותן מדינות שסירבו להצטרף לקהילה הכלכלית (מה שהפך בעתיד לאיחוד האירופי). האבסורד היה, שהיקף הסחר של הממלכה המאוחדת עם מדינות הקהילה, היה גדול מהיקף הסחר עם מדינות האיגוד.
ממשלתו של טוני בלייר בראשית שנות ה-2000 העמיקה את שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי בכך שאישרה את אמנת אמסטרדם, ותמכה בהרחבת השת”פ במסגרת אמנת ניס. עם זאת, אנגליה בראשות בלייר, סירבה לצירוף המדינה לגוש האירו והותירה אותה מחוץ לאמנת שנגן. בכך שמרה אנגליה על עצמאות הליש”ט וביקורת הגבולות שלה. הבריטים המשיכו לחפש דרכי יציאה. בקמפיין לקראת הבחירות הכלליות בבריטניה בשנת 2015 הבטיח קמרון ראש ממשלת בריטניה דאז, כי ממשלתו תנהל משא ומתן על תנאי חברותה של הממלכה המאוחדת באיחוד. קמרון ניהל משא ומתן עם האיחוד האירופי והשיג בפברואר 2016 הסכם שבו הכיר האיחוד בחלק ניכר מדרישותיו. משאל עם על יציאה של הממלכה המאוחדת מהאיחוד התקיים ב-23 ביוני 2016, מה שהוביל לבסוף לברקזיט.
אילו השפעות כלכליות יש לברקזיט?
כמו בכל שינוי משמעותי ומבני, השפעת הברקזיט נחשבת בעיקר בשני מישורים – השפעה בטווח הקצר ובטווח הבינוני.
בטווח הקצר- תהליך הברקזיט יצר אלמנט של אי ודאות שהשווקים אינם אוהבים. תנודתיות מתרחשת מעת לעת בהשקעות נזילות כגון מניות, שוקי ההון ובערך הליש”ט. השפעות כאלה היו עד היום פחות משמעותיות בהשקעות יציבות יחסית כמו נדל”ן. הפיחות האפקטיבי של הליש”ט בהכרזת הברקזיט, הפך את הנדל”ן בבריטניה לאטרקטיבי במונחי תמחור לטווח קצר למשקיעים מקומיים וזרים. לפני מגפת הקורונה ועם הכרזת הברקזיט, רמות ההשקעה בתוך הממלכה געשו. הסיבות שונות, אולי בגלל הגאווה הבריטית ” להוכיח לעולם” כי הם יכולים להצליח כלכלית גם ללא האיחוד האירופי. תחילה חלה האטה בכלכלה האנגלית, אך היא התחלפה באופטימיות שנים לאחר מכן. התוצאה משתקפת עד היום: החוסן הכלכלי ושל שוק הנדל”ן באנגליה באים לידי ביטוי- בשקיפות, הכנסה גבוה ויציבות כלכלית.
בטווח הבינוני- משקיעים זרים, מכל העולם מאמינים בשוק הבריטי (עד כדי כך שנוסף מס מיוחד לזרים על נדל”ן באנגליה). שלוקחים בחשבון את כמות ההון המחפש כיום נתיב לשוק הבריטי, אפשר להבין את העלייה בהיקף ההשקעה בנדל”ן באנגליה בשנה האחרונה. מצב זה צפוי להימשך גם בשנים הקרובות והצפי הוא שהריבית תישאר נמוכה וההיצע ימשיך להיות מוגבל.
מהי ההשפעה של הברקזיט בהיבטים משפטיים על עסקאות נדל”ן והסיכונים המשפטיים הקשורים בהן?
נדל”ן כפוף לחוק של סמכויות השיפוט של כל מדינה ריבונית. ללא התערבות משמעותית ברמת האיחוד האירופי. לכן פורמלית, דרישות משפטיות הנוגעות לבעלות על קרקע, רישום מקרקעין,שכירות, תהליך ההעברה, נטילת אבטחה על קרקע וארנונה, כגון מס בולים, אינם נפגעים במידה רבה מהברקזיט.
עם זאת, רבים מהסיכונים המשפטיים הנלווים לעסקאות נדל”ן, נובעים מתחומים אחרים שהושפעו מדרישות האיחוד האירופי. אלה כוללים תכנון, רכש ציבורי, תעסוקה, ואולי המשמעותי ביותר, רגולציה סביבתית. דוגמה, תקנות שהוטלו על המדינות החברות באיחוד האירופי, הובילו לצעדים מחייבים לשיפור היעילות האנרגטית של מבנים, והגבלות על השכרת נכסים פרטיים מסחריים וביתיים שאינם עומדים בתקן מינימלי של יעילות אנרגטית. לכן, ייתכן של השפעה של הברקזיט בתחומים אילו תהיה השלכה מסוימת על עסקאות נדל”ן.
הברקזיט לא אמור לגרום להשלכות על מהות ההתחייבויות החוזיות הקיימות שנכרתו טרם ההסכם. אולם, קיימות זכויות מיוחדות והערות ספציפיות שניתן להוסיף. בנוסף לזה, כל חוק רלוונטי של האיחוד האירופי שהיה בתוקף בסוף 2020, אומץ לצד כל התיקונים הנדרשים לחוק הבריטי, כחלק מחוק האיחוד האירופי (נסיגה) 2018.
האם הברקזיט משפיע על שוק הנדל”ן באנגליה?
כעת, לאחר שאנגליה נפרדה מהאיחוד האירופי, טבעי שאנשים יתחילו לתהות כיצד מערכת היחסים החדשה הזו תשפיע על עסקי הנדל”ן באנגליה. העובדה שאי הוודאות סביב הברקזיט לא השפיעה על האיחוד האירופי ועל הבריטים באופן משמעותי, ושיתוף הפעולה היחסי ביניהן רק לאחרונה, בהפצה של חיסונים בריטים באירופה בעקבות מגפת הקורונה. גרמה לאימון מחודש בין שני הצדדים.
במהלך השנה הקרובה, אנו יכולים לצפות לראות הרבה הון אירופי מושקע בשוק הלונדוני. למעשה, בסקר כוונות המשקיעים האחרון של CBRE 2021, לונדון נבחרה לעיר המועדפת ביותר להשקעה. זה מדגיש את עוצמתה ואת מעמדה המיוחד של בריטניה בתוך קהילת השקעות הנדל”ן באירופה. אגב, את החמישייה משלימות הערים פרנקפורט, פריז ואמסטרדם, מה שמסמן בבירור המשך כיוון חיובי של משקיעים כלפי ערים מרכזיות באירופה.
בנוסף, החקיקה בנוגע לנדל”ן בכל מדינה היא מקומית באופייה כאמור ולברקזיט הייתה השפעה מינורית על חוקי הקרקעות בבריטניה. זה נכון גם לחקיקה בענייני הנדל”ן של האיחוד האירופי עצמו, שלא יושפעו משינוי משמעותי ומבני של הברקזיט.
השפעת חוק האיחוד האירופי
ההחלטה לייבא את חוקי האיחוד האירופי לחוק הבריטי, מאפשרת המשכיות הן בתרבות הרגולטורית והן בתרבות המשפטית של בריטניה. המשמעות היא, שיש מעט שינויים קצרי מועד בנושאי נדל”ן. לדוגמא, תעריפי עסקים, סיוע המדינה והערכות על ההשפעה בנושאי הסביבה. זה יוצר תחושה של המשכיות ושיתוף פעולה בין הצדדים. יחד עם זאת, בטווח הארוך (יש הטוענים אף שגם בטווח הבינוני), ייתכן שהחוק בבריטניה יחרוג בסופו של דבר מזה של האיחוד האירופי, או ישונה באופן דרסטי. מה שעלול להכניס עלויות בלתי צפויות למשקיעים ומתחים בין הצדדים.
סיכום
למרות הברקזיט ומגפת הקורונה, החיפוש העולמי אחר רווחי הון מנדל”ן יימשך, וכל השווקים הגדולים באירופה צפויים להרוויח, כולל המשקיעים בנדל”ן באנגליה. רבים הבינו שבעקבות עוצמתה הכלכלית, בריטניה מסתדרת לא רע מחוץ לאיחוד האירופי. עובדה שמשכה משקיעים לחזור להשקיע בנדל”ן בתחילת 2021 לאחר אי הוודאות בין השנים 2017-2020. שוק הנדל”ן בלונדון עבר בשנה האחרונה, שינוי מהיר מעודף היצע לעודף ביקוש, בעיקר בשוק היד השנייה. דמי השכירות החלו לטפס מעלה כמו גם מחירי הנכסים. תהליך עליות המחירים לא פסח על שום חלק באנגליה, גם הנדל”ן בליברפול והנדל”ן במנצ’סטר נהנו מביקוש גובר. חברות פיננסיות רבות בבריטניה, כבר פתחו חברות בנות באיחוד האירופי, כדי לשמור על גישה בלתי מוגבלת לשוק הבריטי. כלומר, קחו בחשבון שישנן חברות המכינות עצמן שבריטניה תבדיל עצמה לחלוטין בעתיד מהאיחוד האירופי.
*האתר איננו לוקח כל אחריות משפטית על המידע בכתבה ואין לראות בו ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ על השקעות נדל”ן כלשהם, ובפרט על השקעות נדל”ן באנגליה. נדרשת זהירות יתרה בהסתמכות על ידע ונתון המוצג בכתבה. אנו ממליצים בכל מקרה, לפנות לייעוץ מקצועי על מנת לקבל מידע מקצועי ורלוונטי.
הכתבות הנצפות ביותר
מתעניינים להשקיע בנדל"ן בחו"ל? השאירו פרטים וקבלו הצעות